Een triest 'eigendom'-verhaal
Het is nu een jaar geleden dat het doek viel voor The Body Shop. Het verhaal van dit iconische Britse merk kwam definitief tot een einde in België in 2024... Waar ging het mis? ...Hun eigenaarschap.
Het keerpunt was naar onze mening het niet voldoende waarborgen van de idealen en missie van deze organisatie ten tijde van de eerste verkoop in 2006.
Van eco-strijder tot...
Tot dan toe had eco-strijder, activiste en feministisch icoon Anita Roddick sinds 1972 de perfecte balans gevonden tussen ondernemerschap en activisme: 'business gebruiken als een kracht voor het goede'. The Body Shop voerde al in de jaren 1980 campagne en werkte samen met NGO's als Greenpeace. Het werd een van de toonaangevende voorbeelden van sociaal ondernemerschap.
Te koop
Maar in 2006 verkocht ze The Body Shop aan L'Oréal voor ongeveer £ 650 miljoen. Een zeer verrassende, controversiële zet en vooral niet in lijn met haar missie. Deze Franse cosmeticagigant had een zeer slechte reputatie op het gebied van dierproeven. Na 11 jaar in handen van L'Oréal werd het verkocht aan de Braziliaanse multinational Natura&Co en in 2023 aan private equity firma Aurelius.
De scherpe kantjes, de unieke waardepropositie en de niet aflatende focus op impact vervaagden echter geleidelijk. Naar mijn mening stierf de ziel van The Body Shop een beetje met de verkoop van het bedrijf.
En dat is precies waar het probleem ligt. Wat als we het eigenaarschap anders konden structureren? Wat als we de Body Shops van de toekomst uit handen zouden kunnen houden van de logica van het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde? De missie verankeren via Steward-Ownership?
Wat een gemiste kans.
Stel je voor dat stewards met een missie aan het roer van een organisatie zouden kunnen staan. En er op die manier voor zouden zorgen dat de ziel van oprichters als Anita Roddick zou voortleven binnen het bedrijf.
We schatten in dat een organisatie als The Body Shop met Steward-Ownership een andere koers had kunnen varen... en vandaag misschien nog steeds impact zou hebben...
Toch verdient The Body Shop het om een baanbrekend bedrijf genoemd te worden. Gedurende vele decennia heeft het een aanzienlijke impact gehad op de sector en heeft het de belangrijkste spelers in de sector aangespoord om te transformeren.
Maar het eindigde op een laag pitje. Een vermijdbare strijd. Hoewel het bedrijf in sommige landen al een beperkte doorstart heeft gemaakt na het faillissement.
Veel bedrijven die duurzame (eco/vegan/natuurlijke) producten aanbieden, zijn in zekere zin schatplichtig aan The Body Shop, en vooral aan Anita Roddick.
Wat een gemiste kans.
Het is maar een dunne lijn tussen
"business gebruiken als een kracht voor het goede"
en
"the only business of business is business"...
Anita Roddick