Odin

Moet weten

  • Coöperatie - Nederland - 1988 - 673 werknemers

  • Overgang naar steward-ownership in 2012, via stichting Sleipnir



De oprichters van Odin realiseerden zich in de jaren 80 meteen dat ze Odin goed moesten beschermen als ze de duurzame missie van het bedrijf wilden waarborgen. Ze kozen ervoor om Odin een speciale structuur te geven. Het economisch eigendom werd ondergebracht in een aparte stichting (Stichting Sleipnir) en dit betekende dat de oprichters geen eigenaar meer waren, maar zelf de koers konden bepalen. De stichting heeft geen winstoogmerk. In 2012 zette Odin de volgende stap en werd een steward-owned coöperatie.

De Odin-oprichters zwommen tegen de stroom in en zijn vaak genoeg voor gek verklaard. Maar Bakker heeft er geen moment spijt van gehad. Nu de traditionele economie steeds meer kraakt, groeit de aandacht voor het model dat hij en zijn kompanen in Nederland bedachten.

Hun model steward-ownership kan als volgt worden omschreven: Neutralised Capital (aangesloten bij Stichting Sleipnir)

Odin's visie is dat je met elke euro die je uitgeeft aan boodschappen, een keuze maakt. En mede bepaalt hoe de wereld eruit ziet. Als je boodschappen doet bij Odin, doe je dat bij een coöperatie met eigen winkels, een groothandel, een bezorgdienst en meer dan 150 afhaalpunten. Odin heeft ook een eigen bijenstal en boerderij. Sinds de oprichting in 1983 koopt Odin rechtstreeks in bij boeren, tuinders, bakkers, slagers, wijnmakers, pastamakers, chocolatiers en vele andere kwaliteitsproducenten.

 

"Het idee dat alles altijd moet renderen, dat is een keuze en geen natuurwet. Dat privébezit een bijna heilig recht is, is niet goed voor de samenleving. Het is raar dat je eigendom van dingen krijgt door erfenis, in plaats van dat het gaat om de verantwoordelijkheid om goed voor die dingen te zorgen."

 

Lees meer over de zaak Odin,


| De informatie op deze pagina is gebaseerd op de kennis van We Are Stewards.

Vorige
Vorige

BuurtzorgT

Volgende
Volgende

Voys