BuurtzorgT

Moet weten

  • Geestelijke gezondheidszorg - Nederland- 2012 - KMO - 450 werknemers

  • Golden share-model sinds 2020

 

BuurtzorgT is een snelgroeiende aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Het bedrijf richt zich op patiënten met complexe psychiatrische en sociale problematiek. De diensten worden geleverd door lokale teams van zorgprofessionals die zijn ingebed in hun buurt, die de patiënt centraal stellen en streven naar efficiënte, kwalitatieve zorg.

In 2020 is BuurtzorgT overgegaan op steward-ownership om de transformatieve benadering van gezondheidszorg en psychiatrische zorg in het bijzonder te weerspiegelen.

 

Het was gewoon logisch. Steward-ownership weerspiegelt als bestuursstructuur de organisatorische opzet van BuurtzorgT. Het is de logische voortzetting van het zelfsturende karakter van de organisatie. Als je zelfsturing echt wilt laten werken, moet je steward-owned zijn.

 

In 2019, vijf jaar na de oprichting, was de organisatie gegroeid naar 180 medewerkers in 34 teams. Het concept was zeer goed ingeburgerd en succesvol, de organisatorische opzet stabiel en schaalbaar.

BuurtzorgT was een blauwdruk geworden voor een menselijkere, effectievere toekomst in de geestelijke gezondheidszorg. De twee oprichters hadden echter twee grote uitdagingen die ze moesten overwinnen: Bedrijven in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland mochten het werk voor een patiënt alleen factureren aan het einde van het kalenderjaar of wanneer de behandeling was afgerond. Deze wettelijke vereiste betekende dat BuurtzorgT al het geleverde werk moest voorfinancieren.

Bovendien kwamen zowel Jos als Nico dichter bij de pensioengerechtigde leeftijd en begonnen ze te kijken naar opvolgingsplanning en management-buy-out opties voor hun bedrijf die hen niet zouden verplichten om het hele bedrijf te verkopen en de bijzondere opzet en waarden in gevaar te brengen. In 2019 had het bedrijf dringend een externe kapitaalinjectie nodig om de groeispurt te financieren. Nico en Jos stonden voor een dilemma. "Kapitaal aantrekken van investeerders zou de makkelijke oplossing zijn geweest, ze gooiden allemaal hun netten op ons uit", herinnert Nico zich. "Maar we wilden onze ziel niet verkopen". Beide oprichters hadden keer op keer gezien hoe, vooral in de gezondheidszorg, organisaties begonnen te veranderen nadat investeerders waren aangetrokken.

 

Bij conventionele investeringen is de hele relatie gebaseerd op controle, waarbij excelbladen en doelstellingen de visie van de ondernemers vertroebelen en de organisaties steeds meer veranderen in geformaliseerde, zielloze entiteiten die hun kracht en ziel verliezen.

 

Lees meer over de zaak Sumthing,




| De informatie op deze pagina is gebaseerd op de kennis van We Are Stewards.

Vorige
Vorige

Efteling

Volgende
Volgende

Odin